Οι ιατρικές εξετάσεις πριν από τη σύλληψη
Σε αυτή την επίσκεψη, ο γιατρός σας μπορεί να προβεί σε γενικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένου του Παπ τεστ. Επιπλέον, μπορεί να σας παραπέμψει σε προληπτικές εξετάσεις για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) ή άλλες καταστάσεις. Βεβαιωθείτε ότι και ο σύντροφός σας θα υποβληθεί επίσης σε εξετάσεις για ΣΜΝ.
Ο (η) γιατρός σας θα θελήσει να συζητήσει μαζί σας σχετικά με παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάζουν εσάς και την κύησή σας ή το μωρό σας, όπως μεταξύ άλλων για:
Φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών. Ενημερώστε τον γιατρό σας σχετικά με οποιαδήποτε φάρμακα (συνταγογραφούμενα ή μη) λαμβάνετε, αλλά και σκευάσματα όπως βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής. Ο γιατρός σας θα σάς εξηγήσει ποια φάρμακα είναι ασφαλή να λαμβάνετε πριν και κατά την κύηση.
Εμβολιασμοί. Ο γιατρός σας θα ελέγξει αν η ημερομηνία ισχύος των εμβολιασμών σας όπως για την ερυθρά, την ανεμοβλογιά και την ηπατίτιδα Β δεν έχει παρέλθει. Αν έχει παρέλθει, τότε ο γιατρός σας θα σάς συστήσει να εμβολιαστείτε. Αυτές οι νόσοι μπορούν να προκαλέσουν συγγενείς ανωμαλίες στην περίπτωση που προσβληθείτε από αυτές ενώ είστε έγκυος.
Χρόνια προβλήματα υγείας. Ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο σακχαρώδης διαβήτης ή ο ερυθηματώδης λύκος μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο προβλημάτων κατά τη διάρκεια της κύησης. Αν έχετε κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας, ο γιατρός σας θα θελήσει να συνεργαστεί μαζί σας πριν μείνετε έγκυος, για να διασφαλίσει ότι αυτό είναι υπό έλεγχο.
Το βάρος σας. Αν είστε υπέρβαρη ή λιποβαρής, αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών κατά την κύηση. Ζητείστε από τον γιατρό σας να σας συμβουλεύσει για το πώς θα πετύχετε το σωστό βάρος πριν μείνετε έγκυος.
Οικογενειακό και ιατρικό ιστορικό. Ενημερώστε τον γιατρό σας σχετικά με το ατομικό και οικογενειακό σας ιατρικό ιστορικό και αυτό του συντρόφου σας. Ενδέχεται να χρειαστεί να ρωτήσετε μεγαλύτερης ηλικίας μέλη της οικογένειας πριν από την επίσκεψή σας στον γιατρό σχετικά με οποιαδήποτε προβλήματα υγείας που ενδεχομένως υπάρχουν στην οικογένειά σας.
Γενετικός προληπτικός έλεγχος και παροχή συμβουλών. Ανάλογα με το ατομικό ή το οικογενειακό σας ιστορικό υγείας, ενδέχεται να χρειαστεί να επισκεφτείτε σύμβουλο γενετικής για να προσδιορίσει τους κινδύνους που διατρέχει το έμβρυο για την εμφάνιση νόσων όπως το σύνδρομο Down, τη δρεπανοκυτταρική αναιμία και τη χοριοειδίτιδα Tay-Sachs.
Χρήση ναρκωτικών ουσιών και κατανάλωση οινοπνεύματος. Το κάπνισμα, η κατανάλωση οινοπνεύματος και η χρήση ναρκωτικών ουσιών αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, συγγενών ανωμαλιών και βρεφικού θανάτου. Αν δυσκολεύεστε να σταματήσετε τη χρήση ή την κατανάλωσή τους, ζητήστε από τον γιατρό σας να σας ενημερώσει σχετικά με επιλογές για φορείς παροχής κατάλληλων συμβουλών και θεραπείας.
Άλλα θέματα τα οποία ενδέχεται ο γιατρός σας να θελήσει να συζητήσει μαζί σας είναι μεταξύ άλλων τα εξής:
- Οποιαδήποτε προβλήματα που ενδεχομένως είχατε με προηγούμενες εγκυμοσύνες
- Τι μπορείτε να κάνετε για την πρόληψη συγγενών ανωμαλιών
- Πώς να αποφύγετε να νοσήσετε και να βελτιώσετε τη συνολικότερη κατάσταση της υγείας σας
- Πώς να σημειώνετε τις ημερομηνίες της εμμήνου ρύσης σας ώστε να γνωρίζετε πότε έχετε τις περισσότερες πιθανότητες να μείνετε έγκυος
- Οικογενειακά προβλήματα όπως η ενδοοικογενειακή βία και το επίπεδο συναισθηματικής στήριξης